ČLÁNKY

O půlnoci 31. prosince skončil první ročník festivalu Praha lanýžová ověnčen přídomkem VELMI ÚSPĚŠNÝ. Právě probíhající ohňostroje i všeobecné oslavy Nového roku byly symbolické. V Asociaci Českého lanýže jsme také slavili. Rok a půl práce věnovaný přípravám festivalu se nám vrátil v radosti návštěvníků a úžasných ohlasů. Konec roku byl tak i...

Lanýžovou výstavu v NZM doprovází exkluzivní promítání dvou speciálních sestřihů z připravovaného filmu Český lanýž, které pro vás připravila Asociace Českého lanýže. Tyto ukázky tematicky doplňují 40 velkoplošných bannerů, společně tvořících pravděpodobně nejrozsáhlejší soubor informací o lanýžích ve střední Evropě.

Ano, čtete dobře. I s nimi se můžete v rámci Prahy lanýžové potkat, a dokonce si je i pořídit. Chráněná dílna Lemniskáta při příležitosti prvního lanýžového festivalu Praha lanýžová vytvořila deník z ručního papíru ze lnu a konopí, který obsahuje i mycelium lanýže burgundského včetně lanýže samotného.

Na pochoutky z lanýže burgundského Vás zve i šéfkuchař stylové restaurace Výčep, na pražských Vinohradech. Vojta je kreativní kuchař, který rád proměňuje tradiční pokrmy v moderní jídla. Není tak divu, že je Kuchařem roku 2019, dvojnásobný vítěz Gastro junior a vítěz prvního ročníku soutěže KU Young Chef.

Další restaurací, která chce představit své umění přípravy lanýže burgundského, je TRITON Restaurant na Václavském náměstí. Tato restaurace má velmi neobvyklý interiér v podobě krápníkové jeskyně z roku 1912. Šéfkuchař Tomáš Kohút zde s vášní připravuje moderní pokrmy, které nadchnou svou výjimečnou chutí.

Šéfkuchař Michael Kosina, je mistr v přípravě precizních kulinářských zážitků. Pro akci Praha Lanýžová pečlivě vyladil lanýžové menu, které testoval do nejmenšího detailu.