O půlnoci 31. prosince skončil první ročník festivalu Praha lanýžová ověnčen přídomkem VELMI ÚSPĚŠNÝ. Právě probíhající ohňostroje i všeobecné oslavy Nového roku byly symbolické. V Asociaci Českého lanýže jsme také slavili. Rok a půl práce věnovaný přípravám festivalu se nám vrátil v radosti návštěvníků a úžasných ohlasů. Konec roku byl tak i...
ČLÁNKY
Lanýžovou výstavu v Národním zemědělském muzeu doprovází promítání dvou speciálních sestřihů z připravovaného filmu Český lanýž, které pro vás připravila Asociace Českého lanýže. Přinášíme slíbenou druhou část o současném výzkumu lanýžů v ČR.
Divadlo Kampa pořádalo 24. 11. již tradiční benefiční den pro Lemniskátu. Velmi děkujeme Vlastě Urbanové, ředitelce této chráněné dílny, za pozvání Českého lanýže jako hosta večerního programu.
Lanýžovou výstavu v NZM doprovází exkluzivní promítání dvou speciálních sestřihů z připravovaného filmu Český lanýž, které pro vás připravila Asociace Českého lanýže. Tyto ukázky tematicky doplňují 40 velkoplošných bannerů, společně tvořících pravděpodobně nejrozsáhlejší soubor informací o lanýžích ve střední Evropě.
Šéfkuchař Ondřej Koráb patří mezi špičku české kuchařské elity. Je členem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR a úřadujícím Kuchařem roku. Učil se hned u několika Michelinských mistrů.
Asociace Českého lanýže slaví v těchto dnech hned tři velké lanýžové úspěchy. Při této příležitosti připravila s Národním zemědělský muzeem pro vás lanýžový dárek.
Dne 1. října 2024 se v Národním zemědělském muzeu konal slavnostní večer pod záštitou Asociace Českého lanýže. Asociace slavila hned tři své velké lanýžové úspěchy, ve střední Evropě dosud nevídané.
Ano, čtete dobře. I s nimi se můžete v rámci Prahy lanýžové potkat, a dokonce si je i pořídit. Chráněná dílna Lemniskáta při příležitosti prvního lanýžového festivalu Praha lanýžová vytvořila deník z ručního papíru ze lnu a konopí, který obsahuje i mycelium lanýže burgundského včetně lanýže samotného.
Na lanýže k Vojtovi Petrželovi
Na pochoutky z lanýže burgundského Vás zve i šéfkuchař stylové restaurace Výčep, na pražských Vinohradech. Vojta je kreativní kuchař, který rád proměňuje tradiční pokrmy v moderní jídla. Není tak divu, že je Kuchařem roku 2019, dvojnásobný vítěz Gastro junior a vítěz prvního ročníku soutěže KU Young Chef.
Na lanýže do krápníkové jeskyně
Další restaurací, která chce představit své umění přípravy lanýže burgundského, je TRITON Restaurant na Václavském náměstí. Tato restaurace má velmi neobvyklý interiér v podobě krápníkové jeskyně z roku 1912. Šéfkuchař Tomáš Kohút zde s vášní připravuje moderní pokrmy, které nadchnou svou výjimečnou chutí.
Restaurace Obecní dům vás zve na lanýže
Šéfkuchař Michael Kosina, je mistr v přípravě precizních kulinářských zážitků. Pro akci Praha Lanýžová pečlivě vyladil lanýžové menu, které testoval do nejmenšího detailu.