Doprovodný program
Lanýžová gastronomie je v tuzemsku, obrazně řečeno, stále v plenkách. Proto naše asociace navázala spolupráci s Asociací
kuchařů a cukrářů ČR. Tato autorita ve světě gastronomie nám doporučila několik vysoce kvalitních restaurací v Praze, kde návštěvníci budou mít možnost ochutnat skutečně vysokou lanýžovou
gastronomii.
Pro
ty, kteří by se lanýže chtěli naučit sami připravovat, je plánován
v Národním zemědělské muzeu kulinářský kurz pod vedením špičkového
šéfkuchaře.
Asociace kuchařů a cukrářů bude v rámci Prahy Lanýžové pořádat kurz přípravy lanýže burgundského i pro profesionální
kuchaře. Restaurace, kde bude záruka, že
klient dostane špičkové lanýžové jídlo, pak budeme propagovat i
v následujících ročnících Prahy lanýžové. Postupně bychom tak chtěli
připravit českou gastronomii na příchod tuzemské produkce lanýžů.
K výbornému
lanýžovému jídlu patří i výborné víno. Proto naše asociace navázala spolupráci i
s Asociací someliérů ČR. Mimo špičkových burgundských vín, tak v této
asociaci v současné době vybírají vhodné varianty k lanýži burgundskému i
z tuzemských vín.
Chtěli bychom také, aby Praha lanýžová měla
charitativní rozměr. V prvním ročníku jsme se rozhodli podpořit chráněnou dílnu pro
osoby s postižením – Lemniskáta. Tento sympatický projekt se snaží si sám na
sebe vydělat a zároveň umožňuje lidem s hendikepy vytvářet krásné věci. Díky
tomu budou mít milovníci lanýžů brzy unikátní možnost zakoupit lanýžové diáře
na eshopu Lemniskáty.
Těšíme se, že Praha lanýžová přinese nečekaná
lanýžová poznání, úžasné gastronomické zážitky a především radost.