Na lanýže do krápníkové jeskyně

11.09.2024

Další restaurací, která chce představit své umění přípravy lanýže burgundského, je TRITON Restaurant na Václavském náměstí. Tato restaurace má velmi neobvyklý interiér v podobě krápníkové jeskyně z roku 1912. Šéfkuchař Tomáš Kohút zde s vášní připravuje moderní pokrmy, které  nadchnou svou výjimečnou chutí.  

Tomáš vařil na Slovensku, absolvoval množství zahraničních stáží, v Praze vařil také v restauraci oceněnou Michelin Guide. Tomáš Kohút říká, že základ dobrého jídla je myšlenka, kterou do jídla zakomponujete. "Snažím se na jídlo a na celou gastronomii dívat úplně jinak než-li je zvykem. Beru to tak, že právě tento pohled mě odlišuje od ostatních a pomáhá z něčeho obyčejného připravit něco výjimečného.

Pro Prahu lanýžovou, v termínu do Út 1.10. – So 21.12. 2024 pak připravil následující chody z lanýže burgundského:

Předkrm: "Lanýž" Houbová tartaletka / tatarák z Korálovce / Lanýž / Balsamico ......  380Kč

Tartaletka je jedinečný kulinářský zážitek s výraznou chutí lesních hub. Základ tvoří křehké těsto z houbového garumu s intenzivní umami chutí. Tataráček z Korálovce je rovněž ochucený houbovým garumem, což zajišťuje harmonii chutí. Vrcholem jsou tenké plátky vzácného burgundského lanýže, který přidává jemný, zemitý tón. Příjemnou kyselost a vyváženost v závěru způsobují jemné kapky kvalitního balsamiko octu. Textura je dokonale vyvážená křupavostí tartaletky a jemností tataráku. Houbové tóny se prolínají s lanýžovým aroma. Tento pokrm je oslavou jednoduchých, ale zároveň gurmánských chutí.

Hlavní chod: "Bůček" Vepřový bůček / zelí / lanýž / šalotka / červená řepa......... 480Kč

Vepřový konfitovaný bůček je šťavnatý s jemnou texturou díky dlouhému a pomalému vaření. Křehké maso doplňuje křupavé červené zelí, které přidává příjemnou kyselost k bohatosti bůčku. Česnekový kaviár přináší jemnou pikantnost a eleganci do každého sousta. Lanýž, přítomný v několika formách, dodává pokrmu zemitou a delikátní vůni, která dokonale ladí s masem. Pyré z červené řepy je hedvábné a nasládlé, což skvěle vyvažuje ostatní intenzivní chutě na talíři. Omáčka z lanýže spojuje všechny komponenty dohromady a vytváří komplexní chuťový zážitek. Lanýžové aroma je přítomné, ale ne přehnaně dominantní. Tento pokrm je vynikající ukázkou moderní české kuchyně s důrazem na tradiční suroviny v sofistikované úpravě.

Dezert: "Houba" čokoláda / pohanka / whisky / houby / lanýž ......380Kč

Dezert, inspirovaný snem, je skutečným kulinářským unikátem. Houbový karamel přináší nečekanou kombinaci sladkosti a jemné zemité chuti, která překvapí každého gurmána. Bohatá čokoláda tvoří základ dezertu, dodává hedvábnou texturu a intenzivní chuťový zážitek. Kapka whisky vnáší jemný kouřový tón, v kontrastu se sladkostí karamelu. Lanýž je použitý jako aroma s jemnou, ale nezaměnitelnou vůni luxusu. Shiitake houby, jemně karamelizované, přidávají neobvyklý umami prvek, který dotváří komplexní chuťový profil. Každá vrstva dezertu odhaluje nové chuťové dimenze. Je to zážitek, který zůstává v paměti dlouho po posledním soustu.

Rezervace stolu: https://tritonrestaurant.cz/gourmet-praha/triton-rezervace.phtml