Program festivalu 2024
Pro zájemce, kteří budou chtít proniknou ještě více do světa lanýžů
pořádá Český lanýž Asociace 7.11. 2024 v Národním zemědělském muzeu
Seminář o novodobém pěstování lanýžů,
kde půjdeme ještě do větších tajů lanýžů, které se již do výstavy nevešly
Lanýžová gastronomie v tuzemsku není příliš rozvinutá. Proto naše asociace navázala spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Tato špičková autorita ve světě gastronomie doporučila několik vysoce kvalitních restaurací v Praze, kde návštěvníci budou mít možnost
ochutnat skutečně vysoce kvalitní gastronomii z lanýže burgundského.
Informace o tom, co tyto restaurace pro své hosty chystají za vybrané
lanýžové speciality budou uveřejňovány v zprávách z festivalu.
Pro zájemce, kteří by se lanýže burgundského chtěli naučit připravovat sami, připravilo Národním zemědělské muzeum ve spolupráci s Asociace kuchařů a cukrářů ČR na 13.11.2024, kulinářský kurz pod vedením špičkového šéfkuchaře. Více zde: https://www.nzm.cz/aktualne-v-muzeu/zazitky-a-sluzby/kurzy-vareni-nzm-praha/jak-na-lanyze-verejnost
Postupně bychom chtěli připravit českou gastronomii na příchod tuzemské produkce lanýžů. Podle hesla, že výborný lanýž nejvíce vynikne ve výborné restauraci, bude v rámci Prahy Lanýžové pořádat Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s Asociace kuchařů a cukrářů 31.10.2024, kurz přípravy lanýže burgundského pro profesionální kuchaře. Více zde: https://www.nzm.cz/aktualne-v-muzeu/zazitky-a-sluzby/kurzy-vareni-nzm-praha/jak-na-lanyze-profesionalove
Chtěli bychom také, aby Praha lanýžová měla charitativní rozměr. V prvním ročníku jsme se rozhodli podpořit chráněnou dílnu pro osoby s postižením – Lemniskáta. Tento sympatický projekt se snaží si sám na sebe vydělat a zároveň umožňuje lidem s hendikepy vytvářet krásné věci. Díky tomu budou mít milovníci lanýžů brzy unikátní možnost zakoupit lanýžové diáře na eshopu Lemniskáty a přispět tak na její fungování.
Dílnu jsme vybavili překrásným designem lanýžů, který se objeví na diářích. Laboratoř Českého lanýže pro dílnu vypěstovala i podhoubí lanýže burgundského, které se následně stane součástí ručně vyrobeného papíru, z něhož budou části diářů vyrobeny.
Pro 100 diářů, jsme se rozhodli darovat naprostý unikát naší laboratoře a tyto diáře budou mít i svá výrobní čísla. Speciálně pro tuto edici naše laboratoř rozpěstovala mycelium českého genotypu lanýže burgundského, pro jehož získání z přírody dostala v roce 2017 naše laboratoř oficiální výjimku se zákona. Kupující tak získá naprostý unikát a zároveň podpoří chráněnou dílnu, neboť veškerý výtěžek půjde přímo na její podporu.